Oskar Ahlvin 21 år gammal, vinnare utav årets servitör!

    Vi har fått möjligheten att personligen gratulera Oskar och dessutom få svar på lite frågor rörande branschen, hans syn på jobbet, gästerna och hur det är att leva med matallergi.

     

    Oskar Ahlvin, årets servitör 2014

     

    Oskar är sedan 2 månader tillbaka anställd på Linnea art i Göteborg. Innan det så jobbade han på Upper house.
    Oskar kommer från Stockholm och gick sin HR-utbildning på Globen innan han bestämde sig för att flytta för cirka ett år sedan.

    Oskar säger dock att den han har att tacka för allt han kan är- Jörgen Grossman. ”Det var hos honom på restaurang GQ i Stockholm som jag lärde mig allt som jag kan idag!” Oskar gjorde sin praktik på GQ som sedan ledde till ett bra extrajobb på helger och lov.

     

    Frågor som ställs till Oskar.

    Beskriv din passion till servisyrket: ”Mycket! Mat och dryck i kombination såklart. Jag har alltid trott att det var kock jag skulle bli men med min svåra mat allergi så blev detta ett större hinder än anat. Det var först då jag började överväga servering istället.”

    Oskar är nämligen allergisk mot bla nötter, frön och baljväxter.

    Hur tänker du kring att bli personlig med gästen, hur blir du det?: -”Jag bjuder på mig själv, skojar till det eller kanske drar en vits.  Det är viktigt att ha en bra dialog med gästen och kunna läsa av. Alla vill inte ha det så personligt. ”

    Hur höjer vi statusen inom yrket?: -”Dels genom alla som redan jobbar i serveringsbranschen, att vi tar jobbet på allvar! Ta dig tid att lära dig om maten på tallriken och drycken du serverar. Att vara mer engagerad helt enkelt!”

     

    3 snabba

    A&O för att bli en bra servitör: -”Trevlig och le.”
    Största missuppfattningen om servitörsjobbet: -”Att det är ett skitjobb utan hållbarhet, bara en transportsträcka….”
    Ditt bästa råd till dina kollegor runt om i Sverige:-”Kämpa på! Bättre dagar kommer.”

    Vi avslutar vårt samtal med att konstatera hur våra gäster idag vet lite bättre hur man för sig. De är ute oftare och har även blivit mer krävande och kräsen. Med all rätt!

    ”Numera så är det inte så mycket visslingar och nyp i tjejernas bakar. Det är ju skönt!”

    Tack Oskar för din tid och ett stort lycka till i framtiden!

    // Knife & Fork-gänget

     

     

    Postat av Henrik Löthman

    Tillbaka