Vinnarna av Svenska Gastronomipriset är korade

  Detta ärofyllda pris som delas ut inom Sveriges restaurangbransch är hett eftertraktat, därför har det nu blivit dags att kolla på vilka de glada vinnarna är.

  Under en helt vanlig måndagskväll den 26 januari hölls det ett event som är allt annat än ordinärt, nämligen det Svenska Gastronomipriset. Detta ärofyllda pris som delas ut inom Sveriges restaurangbransch är hett eftertraktat, därför har det nu blivit dags att kolla på vilka de glada vinnarna är.


  Med över 200 gäster inbjudna till eventet var det en god stämning hela kvällen på Operakällaren i Stockholm. När Sveriges restaurangvärld ska hyllas serveras det god mat och en inbjudan är guld värd. Men innan vi presenterar vinnarna ska vi kika lite närmare på vad det Svenska Gastronomipriset egentligen är och vad det betyder för landets restaurangbransch.


  Detta är Svenska Gastronomipriset

  Det Svenska Gastronomipriset har delats ut under många år och tidningen Restaurangvärlden har under hela 27 år utsett vinnarna av utmärkelserna Kockarnas Kock och Kockarnas Krog. En utmärkelse av Svenska Gastronomipriset kan kort och gott ses som en rejäl hyllning till de stjärnor som lyser alla starkast i den svenska restaurangvärlden. De allra bästa kockarna och de som gett starkast intryck får chansen att ta del av denna exklusiva pris som är en av branschens finaste utmärkelser. 


  Vem är det då som utser vilka de bästa kockarna i landet är? Jo, det är givetvis landets kockar själva. Drygt 100 kockar runt om i Sverige får varje år lägga sina röster på de fem kockar och de fem krogar som de anser vara av bäst kvalité i landet och som helt enkelt är bäst på vad de gör.


  Nytt sedan 2016 är dock att inte bara Sveriges kockar får vara med och tävla i det Svenska Gastronomipriset. Nu för tiden får även konditorer, sommelier och sedan i år även baristor vara med. De utmärkelser som utses är alltså Kockarnas Kock, Kockarnas Krog, Konditorernas Konditor, Konditorernas Konditori, Baristornas Baristor, Baristornas Kaffeupplevelse samt Sommeliernas Sommelier och Sommeliernas Dryckesupplevelse. Dessutom utses specialprisen Årets Werner i privat samt offentlig sektor. För konditorernas två priser är det konditorer som utser vinnarna, för baristornas priser är det baristor etcetera. 


  Att få en utmärkelse av Svenska Gastronomipriset är betydelsefullt för vinnarnas karriär. Detta blir ett starkt bevis på deras kunskap, erfarenhet och viktiga plats i den svenska restaurangbranschen. 


  Om vinnarna i Svenska Gastronomipriset

  Med så många fina priser att dela ut finns det totalt tio vinnare av det Svenska Gastronomipriset som delats ut nu under januari 2020. Vinnarna är följande:


  Kockarnas Kock 2019

  Vinnaren av Kockarnas Kock är Daniel Berlin som driver Daniel Berlin Krog i Tranås i Skåne. Berlin är en tvåstjärnig Michelinkock och anses alltså vara bäst i Sverige inom sitt yrke. Detta är dock inte Berlins första gång som vinnare i det Svenska Gastronomipriset utan han har nu hela fyra vinster. Hans krog kom dessutom på andra plats i Kockarnas Krog.


  Kockarnas Krog 2019

  Vinnaren av Kockarnas Krog är restaurangen Frantzén som finns belägen i huvudstaden. Frantzén drivs av stjärnkocken Björn Frantzén och ligger mitt i centrala Stockholm. Trots den 521 kvadratmeter stora lokalen finns här endast 23 eftertraktade middagsplatser och maten som serveras på den tiorättiga menyn är mycket exklusiv och vällagad. Här kan man bland annat få fattiga riddare med lagrad ost, tryffel och vinäger som lagrats i hundra år serverat. 


  Konditorernas Konditor 2019

  Konditorernas Konditor var det Fredrik Borgskog som till vardags arbetar på sitt egna Brøderi Borgskog som vann. Borgskog har lång erfarenhet bakom sig som självlärd konditor och bagare. Han har tävlat i det Svenska Kocklandslaget och vunnit flera medaljer. Borgskog var även med och skapade bröllopstårtan när prinsparet gifte sig. 


  Konditorernas Konditori 2019

  Fosch Artisan Pâttiserie i Stockholm tog hem årets pris som Konditorernas Konditori. På detta konditori bjuds man på fantastiska smaker med allt från salta till söta kreationer. Framförallt ligger svenska råvaror i fokus när det ska bakas, bland annat används enbart svenska frukter och bär för bakverken. Vacker mat, rena råvaror och bra helhetsupplevelse står i fokus för Fosch Artisan Pâttiserie.


  Baristornas Barista 2019

  Baristornas Barista var det ingen mindre än Anthony Nguyen som blev. Till vardags arbetar han på Alkemisten i Göteborg. Nguyen har grundat The Coffee Connections och har lång erfarenhet av kaffe och den bransch han befinner sig i. 2019 vann han dessutom Swedish Coffee Roasting Championship.


  Baristornas Kaffeupplevelse 2019

  Den bästa kaffeupplevelsen och därmed värd utmärkelsen Baristornas Kaffeupplevelse utsågs Drop Coffee i Stockholm till. Som ett prisvinnande rosteri har Drop Coffee representerat Sverige hela fyra gånger i World Coffee Roasting Championship, här kan du alltså dricka kaffe i världsklass. Drop Coffee har imponerat ända sedan de slog upp sina portar under 2009 och fokuserar på fint kaffe som utmärker sig. Dessutom arbetar Drop Coffe för en bra miljö.


  Sommeliernas Sommelier 2019

  Priset för Sommeliernas Sommelier fick Rubén Sanz Ramiro som är huvudsommelier på PM & Vänner i Växjö motta. Han har tidigare vunnit utmärkelsen Wine Spectator Grand Award under 2017 och anses nu vara den bästa sommeliernas som finns i Sveriges restaurangbransch. Sanz Ramiro startade sin karriär i Spanien men har nu tagit PM & Vänner till en hög nivå med sin kunskap om drycker. 


  Sommeliernas Dryckesupplevelse 2019

  Årets Sommelierernas Dryckesupplevelse gick till PM & Vänner i Växjö. PM & Vänner har vunnit flera priser, bland annat vid Star Wine List of the Year och har fått poäng av White Guide. Här finns fina viner i fokus och en lång sherrylista blandat med vinmakarmiddagar och vinprovningar. I PM & Vänners källare finns det plats för 140 000 flaskor och en 297-sidor lång läderinbunden vinlista. Här finns garanterat något för alla smaker.


  Årets Werner 2019 i privat sektor

  Priset för Årets Werner i den privata sektorn gick till Ulrika Bryding. Hon arbetar som kock och krögare och har lång erfarenhet av restaurangbranschen. Bryding anses bidra med en bred kompetens och hjälper unga kockelever genom tävlingar, uppmuntrar och är ambitiös. Som en ledande stjärna i vidareutvecklingen av branschen tilldelades hon utmärkelsen Årets Werner.


  Årets Werner 2019 i offentlig sektor

  Årets Werner i den offentliga sektor är ett pris som Anna-Karin Quetel som arbetar på Livsmedelsverket fick motta. Quetel arbetar som nutritionist och arbetar ständigt med att sätta måltiden i centrum för de äldre invånarna i Sverige. Hon vågar stå upp för de äldre i allmänna debatter och har ett fokus på den helhetsupplevelse som omgärdar en måltid. 

  Postat av Paul Crisp

  Tillbaka